Byla jsem dokonce pochválena, že to byly nejlepší, co jsem kdy udělala - vím proč -> neudělala jsem totiž klasické cupcakové frosting (šíleně moc cukru + máslo), přijde mně to totiž nejedlé v kombinaci s už tak dost sladkými cupcaky, ale zvolila jsem odlehčenou verzi z tvarohu a šlehačky. Odlehčenou od cukru, ne od tuku, abych nemystifikovala :D Recept napíšu, kdybyste to někdo chtěli zkusit, ale tentokrát bez fotek, snědly se totiž tak rychle, že jsem je ani nestihla vyfotit... Kecám, nemám foťák :D
(Tak nakonec jsem se odhodlala ke krádeži citronových cupcaků z Google obrázků. Ale věřte, že jsou těm mým zatraceně podobné!)
Vanilkovo-citronové cupcakes
Ingredience
Na těsto:
- 113 g másla pokojové teploty
- 130 g cukru krystal
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra z 1 velkého citronu
- 200 g hladké mouky
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 60 ml mléka
- 250 g polotučného tvarohu
- 200 g šlehačky, nejlépe 40%
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce cukru krystal
- 1-2 lžíce citronové šťávy (podle chuti)
Troubu si předehřejeme na 175°C a nachystáme si muffinové formičky nebo plech, které nebo který vyložíme papírovými košíčky. V míse si vyšleháme máslo s cukrem do pěny - můžeme v mixeru, já jsem ale šlehala ručně metličkou a šlo to krásně. Postupně po jednom zašleháváme vejce a nakonec přidáme citronovou kůru a vanilkový extrakt.
V jiné míse si zvlášť smícháme mouku s kypřicím práškem a solí, pečlivě promícháme. Tuto směs spolu s mlékem přidáváme do těsta, na třikrát - začínáme a končíme moukou, zapracujeme a vznikne nám nadýchané těsto.
Těstem plníme košíčky, oproti muffinům, které se plní asi do 2/3, košíčky na cupcaky naplníme až po okraj. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut, dokud cupcaky nezezlátnou a pro jistotu ještě vyzkoušíme špejlí. Cupcaky by neměly být na povrchu příliš hnědé, mohli bychom je totiž vysušit. Cupcaky vyndáme z trouby a necháme vychladnout a poté naneseme krém - můžeme nožem nebo zdobicím sáčkem. Hezké je ozdobit cupcaky ještě např. kouskem citronu nebo nastrouhat na krém trochu citronové kůry.
Krém vytvoříme tak, že tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. Zvlášť ušleháme šlehačku, kterou opatrně vmícháme do tvarohu. Já jsem zvolila šlehačku 40%, která krásně zjemní tvarohovou chuť, ale zároveň ji nepřebije, a vytvoří lehoučkou tvarohovou pěnu.
Dobrou chuť!
Krása!Kde se dá prosím sehnat vanilkový extrakt?
OdpovědětVymazatP.
Odhlehčené verze jsou fajn, já dělala citronové "falešné" cupcakes od cukru odlehčené úplně :-)
OdpovědětVymazathttp://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/citronove-cupcakes-bez-cukru.html